Football Association Malaysia

BE THE 12TH MAN

BE THE 12TH MAN

Sunday, February 27, 2011

Ultras Malaya - setia bersama Harimau Malaya

UNTIL THE LAST REBEL


SEJAK kebelakangan ini, di sudut lengkung (curva) stadium ada sekumpulan penyokong memalu gendang, bertopeng, memakai jersi kebangsaan sanggup berdiri sepanjang 90 minit permainan sambil menyanyi lagu membangkitkan semangat pemain Harimau Malaya. 

Di sudut itu juga, atau kawasan yang digelar curva, kumpulan penyokong ini akan melakukan tifo, iaitu persembahan melalui mafla, bendera, kad dan sebagainya untuk membangkit rasa semangat di samping memeriahkan suasana stadium. 

Bagi penyokong tegar pasukan bola sepak kebangsaan yang menggelarkan diri mereka sebagai Ultras Malaya, merekalah kumpulan penyokong fanatik yang terus setia bersama pasukan bola sepak negara sejak dulu lagi. 

Di sebalik kejayaan Malaysia menjulang Piala Suzuki AFF Disember lalu, Ultras Malaya ibarat pemain ke-12 yang menjadi tonggak kepada kejayaan pasukan kebangsaan. 

Bagi mereka, skuad kebangsaan memang perlukan sokongan tidak berbelah bahagi untuk terus berjaya. 

“Tunjukkan semangat patriotik pada negara. Jika ke stadium, diharapkan lebih ramai memakai Jersi Malaysia, bukannya menyarung jersi negara luar mahupun kelab-kelab luar. 

“Untuk Ultras Malaya, kami sentiasa menunjukkan sokongan tidak berbelah bahagi kepada pasukan kebangsaan,” kata Arif Billah Idris, pengendali ultrasmalaya.net, laman sesawang penggerak utama kepada pergerakan Ultras Malaya. 

Arif Billah berkata, sebenarnya sokongan kepada pasukan bola sepak negara seperti yang mereka lakukan hari ini sudah dimulakan sejak 2007 lagi, bukan hanya selepas melihat kejayaan Harimau Malaya menjuarai Piala AFF Suzuki 2010, baru-baru ini. 

Ketika itu mereka akan menyanyi, bersorak dan bergendang walaupun hanya menonton melalui kaca televisyen tidak kira di mana mereka berkumpul menyaksikan perlawanan. 

“Mungkin bunyinya agak pelik dengan cara sokongan begini, tetapi inilah cara sokongan masyarakat seperti di Turkey, Greece, Serbia, Brazil dan sebagainya, negara-negara di mana masyarakat di sana begitu fanatik dengan bola sepak. 

“Walaupun sering kali terima kritikan dari pengunjung lain, kami berasa bangga dapat menunjukkan sokongan kepada bola sepak negara,” katanya. 

Namun, bagi kebanyakan ahli Ultras Malaya, apa yang agak menyedihkan mereka, penyokong di negara ini masih belum begitu fanatik lagi memberikan sokongan kepada negara, malah ada yang menganggap kehadiran mereka di stadium sebagai musuh yang bakal merencatkan kemeriahan perlawanan. 

“Agak pelik apabila begitu kuat budaya menyokong pasukan bola sepak kelab-kelab dan negara luar. Situasi hanya akan bertukar apabila pasukan kebangsaan sudah mulai melangkah lebih jauh seperti saingan separuh akhir mahupun akhir,” katanya. 

Sambil mengakui peningkatan pasukan bola sepak negara ketika ini kembali menyemarakkan suasana di stadium, mereka berharap agar lebih ramai rakyat Malaysia sanggup berkorban masa dan wang ringgit untuk ke stadium dengan memberikan sokongan moral kepada pasukan kebangsaan.
 

Arif berkata, selain melawat laman sesawang rasmi ultrasmalaya.net dan laman facebook ultras malaya 07, mereka menggalakkan penyokong bersama-sama mereka memberikan sokongan kepada pasukan kebangsaan. “Ayuh bersama kami semua, bersama Ultras Malaya, jika tidak pun, bersama-sama sebarang kumpulan kelab penyokong yang ada untuk memberikan sepenuh sokongan kepada negara,” katanya. 

“Selalunya bagi yang ingin bersama-sama menyertai kami, mereka boleh menunggu di kawasan yang dipanggil Curva Ultras. 

“Kalau perlawanan Malaysia di stadium Bukit Jalil bolehlah datang ke Section 2Q manakala jika perlawanan Malaysia di stadium Shah Alam boleh lah ke Gate15. Di sinilah tempat Ultras Malaya akan berkumpul dan memberikan sokongan,” katanya,SINAR HARIAN

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails