Football Association Malaysia

BE THE 12TH MAN

BE THE 12TH MAN

Saturday, April 24, 2010

Skuad K. Rajagobal cadang ke Eropah

http://images.the-afc.com/afc/coaches/r/k.rajagopal_mas_head_coach.jpg

Berlatih di kelab Liga Perdana Inggeris, Turki sebelum ke Sukan Asia

SKUAD emas K Rajagobal dijanjikan tempoh persediaan menyeluruh dan banyak perlawanan persahabatan dalam usaha memastikan pasukan kebangsaan bersedia menghadapi dua tugasan utama penghujung tahun ini.

Berada di atas senarai adalah kunjungan berprestij kelab Liga Perdana Inggeris selepas Piala Dunia 2010, yang menyusul selepas kem latihan di Turki pada Jun ini dan beberapa perlawanan persahabatan kelas A, sebelum turun menghadapi Sukan Asia pada November selain jiran serantau di Piala AFF, pada Disember.

“Memang kami berusaha dan sentiasa berbincang bagi mendapatkan lawan untuk skuad negara. Beberapa perlawanan kini diatur, (antaranya) dengan kelab EPL di Kuala Lumpur.

“Kami juga dalam perbincangan mengadakan perlawanan antarabangsa bertaraf A dengan satu pasukan Afrika, Timur Tengah dan pasukan Bawah 23 Asia Timur akhir Julai ini.

"Selain dua perlawanan tersebut FAM juga bercadang untuk mengadakan perlawanan persahabatan dengan sebuah kelab dari Liga Perdana England (EPL) yang dijangka dalam bulan Ogos.

Antara rancangan menarik FAM adalah untuk menghantar pasukan bimbingan K. Rajagobal ini menjalani latihan di Turki pada Jun depan.

Skuad kebangsaan akan ke Antalya, Turki selama 15 hari sebagai pendedahan dan kami sedang merancang perlawanan persahabatan dengan pasukan kebangsaan mereka,” kata Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad di Wisma FAM semalam.

Jika semua perancangan menjadi kenyataan, Rajagobal mampu menarik nafas lega selepas dilihat tidak memiliki tempoh persiapan mencukupi dengan skuad kebangsaan hanya berkumpul pada minggu kedua Jun, berikutan jadual liga domestik yang padat.

Jelasnya, pendedahan ini memang amat penting sekali buat pasukan Rajagobal bagi memastikan pemain memperoleh pengalaman beraksi di peringkat antarabangsa sebelum menyertai beberapa kejohanan besar tahun ini.

Sementara itu, katanya, FAM mengambil pendekatan tunggu dan lihat berhubung kes seorang pemain Terengganu yang ditahan polis didakwa terbabit pengambilan pil kuda sewaktu serbuan di sebuah hotel selepas separuh akhir kedua Piala FA menentang Kedah.

“Persatuan bola sepak negeri sudah menggantungnya. Kini kami menunggu pengesahan ahli kimia. Saya tidak dapat membuat penilaian sebelum kesnya dibawa ke Lembaga Disiplin. Dan dalam kes dadah, pemain yang didapati bersalah akan digantung dua tahun,” katanya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails