Football Association Malaysia

BE THE 12TH MAN

BE THE 12TH MAN

Saturday, January 2, 2010

KBS minta FAM 'simpan' skuad B-23


IMBAS KEMBALI... Skuad bola sepak negara meraikan kejayaan memenangi pingat emas pada Sukan SEA XXV di Laos.


KEMENTERIAN Belia dan Sukan (KBS) akan menyarankan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) supaya pemain skuad bawah 23 tahun (B-23) negara tidak dilepaskan beraksi dengan pasukan negeri atau kelab dalam saingan Liga Malaysia (Liga M) tahun ini.

Menterinya, Datuk Ahmad Shabery Cheek berkata, sewajarnya skuad B-23 yang memenangi pingat emas pada Sukan SEA XXV di Laos baru-baru ini, kekal sebagai pemain kebangsaan, bukannya sebagai pemain untuk pasukan negeri dan kelab.

"Kita akan berunding dengan FAM untuk menyuarakan perkara ini supaya mereka tidak boleh pergi bermain untuk negeri dan kelab tetapi kekal sebagai pemain kebangsaan.

"Ini kerana bukan semua pasukan negeri dan jurulatihnya mampu memberikan tahap lati- han, kemahiran dan stamina mengikut standard pemain kebangsaan," katanya kepada pemberita di Kuala Lipis semalam.

Ahmad Shabery berkata, pendekatan itu juga perlu diambil bagi mengelakkan pemain-pemain menjual permainan sekira- nya pengurusan negeri dan kelab gagal menawarkan gaji tinggi kepada mereka.

"Kita juga tidak boleh samakan seperti di England iaitu dalam Liga Perdana England kerana tahap kemahiran dan stamina pemain kelab lebih tinggi daripada pasukan kebangsaan mereka.

"Kelab seperti Manchester United, Liverpool, Chelsea dan beberapa pasukan lain mempunyai pemain terbaik dan bertaraf dunia tetapi pemain kebangsaan mereka gagal pada peringkat dunia," kata beliau.

Bagaimanapun beliau berkata, barisan pemain B-23 perlu diberikan lebih banyak pendedahan dengan berlatih dan bermain dengan pasukan kelab di luar negara.

Ahmad Shabery berkata, skuad B-23 yang berjaya menundukkan Syria 4-1 dalam perlawanan persahabatan baru-baru ini telah membuktikan pemain-pemain semakin serasi.

Beliau turut berharap kesemua pemain itu terus dikekalkan bagi mewujudkan kesefaha- man yang jitu dan dapat memainkan peranan masing-masing semasa beraksi di padang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails